Vimur

Vimur – smart odling som inredning för kontor, hotell & restauranger

Vimur – den största av älvar i fornnordisk mytologi – är precis som vår första produkt Fjorgyn en odlingsmöbel som per automatik omvandlar fröer till färska ätbara plantor.  Vimur gör krydd- och grönsaksodling enkelt, stimulerande och till en naturlig del av inredningen – och bidrar dessutom till bättre luftkvalitet och en mer levande miljö. Med andra ord ett perfekt inslag på kontoret, restaurangen eller hotellobbyn!

Vimur finns i två olika typer, Office och Bistro. Office fokuserar något mer på sekundära funktioner såsom förvaring och ljudabsorbent medan Bistro är ett mer odlingsorienterat koncept – men självklart kan en Bistro göra sig enastående i kontorsmiljö och vice versa.

 

TEKNIK
Med hjälp av sensorer, pumpar och egenutvecklade LED-lampor och styrsystem sker bevattning och belysning per automatik – och är optimerat efter varje typ av växt. Vissheim använder hydroponisk odlingsteknik och har tagit fram en odlingskapsel, innehållande fröer, näring och medium, som med enkelhet placeras i modulen. Användaren väljer sedan ett lämpligt program i den tillhörande appen och trycker på play för att starta odlingen.

DESIGN
Vimur har en anpassningsbar design – kunden kan, om ingen av standardmodellerna Office och Bistro passar in i dennes miljö, konfigurera sin egna, personliga lösning och exempelvis välja antal moduler, sammansättning och färg. Med hjälp av modulariteten kan Vimur vara både rumsavdelare i ett kontorslandskap, växtvägg i en hotellobby och salladsbar i en restaurang – endast fantasin hos ansvarig inredare sätter gränser.

HÅLLBARHET
Härodlade grönsaker, Made in Sweden. Hållbarhet är en oerhört viktig del av vår verksamhet och en anledning till att vi startade företaget – vi tycker att det är onödigt att importera kryddor och grönsaker från andra sidan jorden när mycket av det kan odlas lokalt.

Vi strävar efter att ha så låg vatten- och energiförbrukning som möjligt i våra produkter och att fröer, näring och medium är helt ekologiska och närproducerade. Vi vill heller inte lägga produktionen i ett lågkostnadsland för att spara in kronor och ören, utan vi producerar allt genom hållbara partners i Sverige.

MARKNAD?
Konceptfasen är i sitt slutskede och en första fullskalig prototyp är framtagen. Enligt vår tidsplan kommer första serien av Vimur produceras våren 2019. Är du intresserad av att vara med i den första produktionsserien, eller bara vill veta mer om produkten inför framtiden? Kontakta isåfall VD Erik Söderby för mer detaljer, erik@vissheim.com.